Skinande ren: Den ultimata guiden till att rengöra din ugn och hålla den på den ren!

Att rengöra en ugn är kanske inte den roligaste uppgiften, men det är viktigt för att hålla ugnen i funktion och upprätthålla god hygien i köket. Här finns allt du behöver veta om att rengöra din ugn, inklusive varför det är viktigt, hur du gör det och hur du förhindrar att den snabbt blir smutsig.

Vikten av att rengöra din ugn

Med tiden kan ansamlingen av fett, matrester och inbränt smuts påverka din ugns prestanda. En smutsig ugn kan också ge upphov till obehagliga lukter, påverka smaken på din mat och till och med utgöra en brandrisk. Regelbunden ugnsrengöring kan hjälpa till att förebygga dessa problem och se till att din ugn fortsätter att fungera effektivt.

Hur du rengör din ugn

Innan du börjar rengöra din ugn ska du se till att läsa tillverkarens instruktioner och säkerhetsföreskrifter. Här är en steg-för-steg guide för hur du rengör din ugn:

 • Ta bort ugnshyllor och brickor.
 • Skapa en rengöringslösning genom att blanda lika delar vatten och bakpulver. Du kan också tillsätta några droppar diskmedel för extra rengöringsförmåga.
 • Applicera rengöringslösningen på insidan av ugnen, inklusive väggar, tak och golv.
 • Låt lösningen sitta i minst 30 minuter, eller längre om din ugn är exceptionellt smutsig.
 • Använd en fuktig svamp eller trasa för att torka bort rengöringslösningen och eventuellt smuts. Du kan behöva använda en skrapa eller en skurborste för envisa fläckar.
 • Skölj svampen eller trasan ordentligt och använd den för att torka bort resterande rengöringslösning.
 • Rengör ugnshyllorna och -plattorna separat, antingen genom att blötlägga dem i rengöringslösningen eller genom att använda en separat ugnsrengöringsprodukt.

När allt är rengjort sätter du tillbaka ugnshyllorna och -plåtarna i ugnen.

Så förhindrar du att din ugn blir smutsig snabbt

Om du rengör din ugn regelbundet kan du förhindra att den blir smutsig snabbt, men det finns andra saker du kan göra för att hålla den ren. Här är några tips:

 • Använd ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie för att fånga upp spill och dropp.
 • Städa upp spill och dropp så fort som möjligt.
 • Undvik att använda starka kemikalier eller slipande svampar som kan skada ugnens insida.
 • Använd ett ugnsfoder för att skydda ugnens insida.

Varför inte bara låta Städly göra det?

Att rengöra en ugn kan vara en tidskrävande och utmanande uppgift, så varför inte låta Städly göra det? En professionell städtjänst som Städly kan rengöra din ugn och andra delar av ditt hem snabbt och effektivt, så att du får mer tid att fokusera på andra saker. Dessutom har de expertisen, utrustningen och rengöringsprodukterna för att få din ugn att se och lukta fräsch ut. Så nästa gång din ugn behöver en ordentlig rengöring, varför inte låta Städly ta hand om den?

Call Now Button